2012. október 7., vasárnap

Elhárult az akadály a Google e-könyvtári tervei elől



 Egyezséggel ért véget a Google és az amerikai kiadók egy csoportja által hét éve indított pereskedés,amely a keresőóriás világkönyvtárrá válásról szóló terveit érintette. 




A Google és az Amerikai Kiadók Szövetségének (AAP) október 4-i közlése szerint az amerikai kiadók választhatnak, hogy engedélyezik-e a hozzáférést könyveikhez és folyóirataikhoz a keresőóriás könyvtárprojektjének keretében, vagy eltávolíttatják azokat a virtuális gyűjteményből. 
A megállapodás ugyanakkor nem érinti a Google és az amerikai írószövetség (Authors Guild) között jelenleg is zajló jogi csatározást. 

Az írószövetség vezetője közleményében arról tájékoztat: "A Google továbbra is profitot termel a több millió szerzői jogvédelem alatt álló könyv felhasználásából, anélkül, hogy figyelembe venné az írók jogait..." 


 A Google eddig mintegy 15 millió könyvet digitalizált azon erőfeszítése részeként, amellyel szándéka szerint könnyebb hozzáférhetőséget akar biztosítani a világ tudásához. A könyvek szkennelésében világszerte működő olyan jelentős könyvtárak vannak segítségére,mint a New York-i Közkönyvtár vagy a Stanford Egyetem könyvtárai. 



Google Books (Google Könyvek) a Google egy olyan szolgáltatása, mellyel teljes könyvek szövegeiben lehet keresni. Ezeket a könyveket előzőleg lapolvasóval beolvassák, majd optikai szövegfelismerő program segítségével szöveggé alakítják a beolvasott állományt, majd az eredményt eltárolják a digitális adatbázisukban. 

A szolgáltatás régebben Google Print néven vált ismertté, a 2004-es Frankfurti Könyvvásáron ezen a néven mutatták be. A könyvek digitalizált oldalain kívül, a keresett témában érdemleges hirdetések, a kiadó és az adott könyvet értékesítő áruházak honlapjaira irányító linkek is megjelennek.
 A Google Könyvek adatbázisa folyamatosan bővül. 

A rendszeren keresztül közkincsnek számító vagy szerzői jogi védelem alatt nem álló könyveket PDF formátumban le lehet tölteni. 

Az USA területén kívül élő felhasználók esetében a Google-nek meg kell bizonyosodnia afelől, hogy a kérdéses mű a felhasználó országában sem élvez semmiféle szerzői jogi védelmet. 

A Google Könyvek találatainak bármelyikére kattintva megjelenik egy felület, melyen a felhasználó a könyv egyes oldalait tudja megtekinteni. 
A hozzáférést csökkentő beállítások a felhasználó adatforgalmától függően a Google megszabja a megtekinthető oldalak mennyiségét, megpróbálja megakadályozni az oldalak kinyomtatását, a szövegek kimásolását, hogy így tegyen eleget a szerzői jogi előírásoknak. 



A 2008 októberében született megállapodás értelmében a Google vállalta, hogy 125 millió dollár kárpótlást fizet a megkárosított személyeknek, bírálói azonban úgy vélték, hogy az egyezség tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatja a keresőóriást,ezért az illetékes szövetségi bíróság akkor elutasította a megállapodást. 





Az aktuális megegyezés ellenére még mindig maradtak lázadók, hiszen a Google csak a kiadókkal állapodott meg, azonban a szerzők azóta is bíróságra járnak, hogy visszaszerezzék vezetésüket saját műveik felett, ők dönthessenek azok sorsáról, valamint megszerezzék a szerzői jogból származó hasznukat, amelyért jogosan harcolnak. 

 A kezdeményezést azért üdvözölték, mivel azt a lehetőséget rejtette magában,ha folytatja harcát a Google mindenek felett és győzedelmeskedik a bíróságon, akár világkönyvtárrá is válhat,és eddig soha nem látott mértékű hozzáférést biztosít az emberiség tudásának legnagyobb internetes bázisához. Ennek ellenére a kezdeményezést a lehetséges szerzői jogi kétségek miatt többen támadták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése