2012. október 29., hétfő

A világ legokosabb távirányítója

Az elmúlt időszakban a térbeli élmények és okostévék népszerűsítése volt a fő irány a Samsunghoz hasonló nagy tévégyártóknál, de megfelelő távirányító hiányában az internethasználat inkább érdekes volt, mintsem a gyakorlatban is működő koncepció. 

Az alkalmazást kiadó Microsoft szerint az Xbox Smartglass a világ legokosabb távirányítója. A különböző kütyük közt sima átmenetet biztosító szoftver a Windows 8 operációs rendszer és a Surface nevű táblagép bemutatója napján, 2012. október 26-án vált elérhetővé. 

Egy Smartglasst futtató okostelefonnal vagy tablettel, illetve a központ szerepét itt is átvevő Xbox 360-as konzollal azonban ez is megváltozik, hiszen a szövegbevitel mellett a képernyőn látható tartalom görgetése, kezelése is egyszerűsödik. A Smartglass segítségével lehetségessé válik, hogy a tableten lejátszott filmet a tévé képernyőjén nézzük tovább, a tabletet pedig afféle távirányítóként, például képes jelenetválasztásra használjuk.




 A Smartglass a Windows 8 és Windows RT alapú rendszereken fut, de a cél, hogy az összes fontosabb platformra kiadják. A tény, hogy használata nem feltételezi a felhasználók Microsoft-márkahűségét, szokatlan előrelátásról tesz bizonyságot, hiszen az eddig eladott, több tízmilliónyi Xbox 360 tulajdonosi körében valószínűleg inkább az Androidot és iOS-t futtató mobileszközök jellemzők. 




Az új „Xbox SmartGlass” technológia alkalmazásával bármely okostelefon vagy táblagép második képernyőjén vezérelhető a játék, illetve az, hogy mit és mely eszközön akarunk nézni illetve hallgatni.

A mobilkészülékek érintőképernyőjét kihasználva valamint a Kinect mozgásérzékelős eszközhöz hasonlóan akár parancsszavakkal is lehetséges az interaktív vezérlés, de a másodlagos képernyő a tartalom ide-oda átvitelét is megengedi. Például, ha egy filmet nézünk mobilkészülékünkön, hazaérve folytathatjuk azt az Xbox 360-hoz kapcsolódó TV-n, miközben a mobil képernyőjén hasznos információkat olvashatunk az éppen nézett tartalomról. Mindez fordítva lehetséges, a TV-n nézett filmet tovább nézhetjük az otthonról magunkkal vitt táblagépen. A játékok kezelésében is új utat nyit a másodlagos képernyőn megjelenő intelligens extra funkciók használata, és a konzolról eddig hiányzó, de rövidesen elérhető „Internet Explorer for Xbox” teljes értékű internetes böngészést is nagyban megkönnyíti majd az „Xbox SmartGlass” technológiája, feleslegessé téve a billentyűzet használatát.



 A Microsoft még az idei E3 kiállításon jelentette be a SmartGlass nevezetű szolgáltatását, mely a táblagépek és a telefonokat hivatott összekötni az Xbox 360-nal és azokat mint másodlagos kijelző bevonja a mókába. Első körben nem túl meglepő módon csak a Windows Phone-ra jött ki az alkalmazás, aztán elérhetővé vált Androidon is.

Amennyiben Microsoft fiókunkkal bejelentkezünk, a telefonunk egy interaktív kiegészítővé válik. Játékokban akár a teljes kezelői felület kihelyezhető a mobilra, így például az életerő, a lőszer, vagy a térkép is azon jelenik meg, vagyis a tévén csak maga a játék lesz látható. Aki szokott az Xbox szoftverébe integrált Internet Explorerrel böngészni, annak maga a megváltás lehet a billentyűzet funkció, hisz a kontrollerrel való pásztázás a virtuális klaviatúrán felér bármilyen ősi kínzási módszerrel. Később további funkciók integrálását tervezi a vállalat. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése