2013. január 6., vasárnap

Jönnek az Ubuntu mobilok


Az Android és az iOS uralta világban keres helyet saját mobilos operációs rendszerének a Canonical. A fejlesztők igyekeztek a már piacon levő okostelefonos platformok legjobb tulajdonságait egyesíteni úgy, hogy közben az Ubuntu egyikre sem hasonlít igazán.




Milyen is az Ubuntu? 

Az innovatív, érintésre és gesztusokra optimalizált felület, natív és webes alkalmazások egyformán futnak rajta. A fejlesztők nagy hangsúlyt fektetnek  az új fajta vezérlésre, mely a képernyő széléről indított ujjmozdulatokban jelentkezik. A navigáció alapjai a sarkokból indított gesztusok lesznek, a négy pontban négy különböző funkciót, például keresést vagy az alkalmazások közötti váltást érhetik majd el a felhasználók.
 
Az Ubuntu linuxos alapokkal rendelkezik, az Androiddal azonos rendszermagra épül, de a Google rendszerével ellentétben nem használja a Java virtuális gépet. 



Hasonlóan a Windows 8-hoz, a platformra HTML5 alkalmazások írhatók, de natív szoftverek futtatására is van lehetőség, melyek C/C++, OpenGL, QML és JavaScript segítségével készülhetnek.
A fejlesztők azt ígérik, a mobilos Ubuntu a készülék teljes hardveres erejével élni fog. A jelenleg androidos készülékeket piacra dobó gyártók mindegyike minimális változtatások után képes lesz majd ubuntus telefonokat is kiadni. 

Az Ubuntu hátránya lehet, ha nem tudja magát eléggé megkülönböztetni az Androidtól. Ennél azonban jóval nagyobb kihívás: vajon befér-e az Android és az iOS uralta okostelefonos térbe. 






2014 elején várható

Ubuntu for Android projektet még tavaly februárban jelentették be. Azt szeretnék elérni, ha egy operációs rendszer, az Ubuntu futna az összes platformon, a tévétől a számítógépig.  

Az Ubuntu for Android közvetlenül látja a telefonunkon tárolt névjegyeket és naptárbejegyzéseket, elérhetjük a fotóinkat, valamint hívásokat fogadhatunk és kezdeményezhetünk. Továbbá lehetővé teszi, hogy a napközben magunkkal hordott telefont este egyszerűen rákössünk a monitorunkra és billentyűzetünkre, és teljes értékű számítógépként használjuk tovább ugyanazt az eszközt.

Sajnos még nincs forgalomban ilyen telefon. A Canonical egyelőre gyártókat keres az új platform mögé. Az első készülékek a CES-en és a Mobile World Congress-en lesznek kiállítva, piacra kerülésük 2014 első félévében várható.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése